Műköröm érdekességek

A műköröm története

 

Amikor még nem létezett műköröm

Ha műköröm még nem is létezett az ókorban, a körmök ápolása és kozmetikázása nem új keletű. Már egészen régről, az ie.3. évezredből maradtak fenn erre utaló feljegyzések. A történelmi korokban az ápolt, színezett vagy éppen extrém hosszúságú körmök viselése luxus volt, a magasabb társadalmi helyzetben élők ezzel szimbolizálták gazdagságukat és jólétüket.

Ókor és középkor
A műköröm sem újkori hóbort, hiszen már az ókori ember is különféle megoldásokat talált ki körmei hosszabbítására vagy pótlására, különféle megoldásokat találtak ki, pl. csontból faragott körmöket.

 

körömvirág szalon pécs műköröm manikűr

 

Egyiptomban a fáraók hosszú, aranyozott pótkörmökkel igyekeztek ragyogó isteneikhez hasonlóvá válni. Kleopátra királynő porcelánporból készített és ragasztóhoz hasonló folyadékkel rögzített körmöket viselt.
A nemesek körmeik szépítésére hennát használtak. A királyok, királynők körmüket mélyvörösre, az alacsonyabb rendűek halvány színűre festették.

Kínában Időszámítás előtt 3000-ben méhviaszból, zselatinból, tojásfehérjéből és gumiarábikumból készítettek körömfestéket. Időszámítás előtt 600. körül a kínai császárok aranyra és ezüstre, a XV. századi (1268 – 1644) Ming dinasztia tagjai, a kínai nemes urak ez idő tájt pedig feketére és vörösre festették-, rizspapírral vagy selyemmel vonták be, porcelánporral erősítették körmeiket. Ez akkoriban a felső tízezerbe tartozás szimbólumának számított. Hogy még jobban mutassák gazdagságukat a nagyurak arannyal és ékszerekkel is díszítették körmeiket.

Az időszámítás előtti ötödik évszázadban az indiai nők körmeiket egy rovar váladékával, illetve hennával festették.
Később hosszú ideig csak a hennával való színezés maradt körömápolási módszerként. Közel-Keleten, Észak-Afrikában és Törökországban a hennával való festés mind a mai napig fennmaradt.

A görög kultúra legendás szépség-tisztelete halvány nyomokban őrizte az egyiptomi hatást. Az ókori rómaiaknál és görögöknél eleinte csak a férfiak manikűrözték körmeiket, lábápolásra külön rabszolgákat tartottak. A kézkörmök festésére hennát, arany és ezüst színezéket használtak. A korai Róma, Babilon, és Egyiptom katonai vezérei ajkuk színével azonosra festették körmeiket csata előtt.
A leletek szerint a XVII. században azután Júdeában egy igen fájdalmas körömápolási eljárást vezettek be, a körömmátrixba tű segítségével juttattak festékanyagot, mintegy tetoválták körmüket, így ezután a festve nőtt tovább.
A középkor embere nem sokat törődött testápolással, majd a 15-16. században, a reneszánsz idején ismét előtérbe került a test, a testápolás.

Újkor
Amerikában és Európában az iparosodás kezdetével a körömkozmetika is elterjedt. Eleinte bőrdarabkával polírozták, majd kínzóeszközre emlékeztető szerszámokkal hegyesre reszelték körmeiket.

 

körömvirág szalon pécs műköröm manikűr

 

A manikűr kíméletes módszere az 1830-as évektől vette kezdetét, amikor Párizsban Sitté doktor bőroldót és rózsafa pálcikát alkalmazott a körömbőr kezelésére. A szakmát tőle unokahúga vette át. A körmök csillogását krémek, paszták alkalmazásával érte el. E módszer mai változatát nevezzük francia manikűrnek.

1917 után sokféle találmány gyorsította a körömápolás fejlődését, megjelentek a csiszolóporos reszelők, körömbőr eltávolítók, folyékony lakkok.
Az 1920-as évek közepe táján, az autólakkok, kifejlesztése hozta magával a tartós körömlakkok kifejlesztését. Ekkor még csak a köröm közepére került lakk, a holdacska és a körömvégek szabadon maradtak.
1932 gyökeres változást hozott a körömkozmetikában. A körömlakk feltalálása Charles Revlon és kémikus testvére Joseph Revlon nevéhez fűződik kifejlesztett egy átlátszó, a világon első pigment tartalmú körömlakkot. A pigmentek lehetővé tették a különböző színek létrehozását.(Pigment bázisú, nitrocellulóz tartalmú körömlakkja eredetileg az autófényezés eszköze volt.).
Az első műköröm 1934-ben került forgalomba, ‘Nu Nalis’ név alatt, Chicagóban, amelyet egy körmét rágó fogorvos alkalmazta, fejlesztett ki. Lehetővé tette ezzel, hogy a „körömrágóknak” is szép, ápolt ‘körmei’ lehessenek.

A műkörmök ideje az 50-es években érkezett el Hollywoodba. Az ötvenes évek közepén a filmipar mindenben a tökéletességre törekedett, egészen a körömig. A színésznők a filmfelvételekre valódi körömből készített vendégkörmöket ragasztottak. Ezeknek tartóssága azonban rövid volt, ezért a körömtechnikusok segédszövetes ragasztótechnikával próbálkoztak. A fogpótlások anyagára alapozva létrejöttek az első akril alapanyagú műkörmök. A modern műkörmök ma ismert formája a 1960-as évek végén alakult ki az USA-ban.
A ‘körömhullám’ a 70-es években eléri Európát is. 1974-ben Dr. Nordström új technológiát vezet be a körömmodellezésben, az akril technika a ’70-es évekből származik, amikor a fogpótlásoknál már ismert kétkomponensű anyagot lapátkával vitték fel a körömre, formázták, csiszolták és polírozták amelyből a későbbiek során
kifejlesztik az UV fényre kötő műköröm alapanyagot, a zselét. 1984 után a zselék megjelenésével nagy verseny indult a piacon lévő hagyományos akril technikával.

A műkörömépítés technikája azóta is folyamatosan fejlődik és változik. A divathullámok egy-egy színt, technikát vagy formát felkapnak, másokat elfelejtenek, vagy éppen újjáélesztenek.

A körömlakk története

 

A körömlakkot már i.e. 3000 körül is ismerték Kínában, a Csou-dinasztia idejében, i.e. 600 körül a királyi udvarban az arany és az ezüst szín volt divatban, később pedig a vörös és a fekete. A Ming-dinasztia idejében a körömlakk méhviaszból, tojásfehérjéből,zselatinból, növényekből előállított természetes színezékből és gumiarábikumból állt.

 

körömvirág szalon pécs műköröm manikűr

 

Az ókori Egyiptomban is festették a körmöket, társadalmi rangnak megfelelően. Az alacsonyabb osztálybeliek világosabb színeket, a magasabb osztálybeliek a sötétebb színeket használták, jobbára vörösesbarnát (hennával). Az első modern, kereskedelmi forgalomban kapható körömlakkot a Cutex gyártotta 1917-ben.A 21. században egyre több férfi is használ körömlakkokat, színtelent vagy sötétebb színeket. Megjelentek a kifejezetten férfiaknak szánt körömlakkok is

Tipusai:
alapozó lakk: megakadályozza, hogy a színezett lakkok elszínezzék a köröm felületét. Ennek egy speciális típusa a barázdakitöltő lakk, mely általában magnéziumport tartalmaz; valamint a körömerősítő lakk, amelyben vitaminok és ásványi anyagok találhatóak.
fedőlakk: a színezett lakkrétegek felvitelét követően alkalmazzák, létezik fényesítő, védő és gyorsan száradó fedőlakk.
géllakk: tartósan (két-három héten át) viselhető lakk, melyet UV-fénnyel vagy LED-fénnyel kötnek hozzá a körömlemezhez. Felvitele előtt a körömlemezt reszelik, a lakk eltávolításához pedig acetonra van szükség, amiben a körmöket hosszabb ideig áztatni kell. Az UV-fény, a körömreszelés, az aceton, valamint a lakk egyes lehetséges összetevői (BHA, metil-akrilát) miatt a géllakk használatának egészségügyi kockázatai is lehetnek.